петак, 21. мај 2010.

Deset novih saobraćajnih znakova



Beograd - Vozači će uskoro imati priliku da se upoznaju sa deset novih saobraćajnih znakova na srpskim putevima. Novi pravilnik o saobraćajnoj signalizaciji, koji je nedavno usvojen, propisuje nekoliko novina, a najznačajnije su označavanje zona usporenog saobraćaja i zona škola u naseljenim mestima.Ubuduće će na putevima u Srbiji postojati i jedinstveni znak obaveštenja za ograničenje brzine na putevima različitog ranga. O ulasku u svako naselje vozači će biti obavešteni novim znakom, što će automatski značiti i da je najveća dozvoljena brzina 50 kilometara na sat.

- Novi saobraćajni znakovi napravljeni su zbog novih odredbi Zakona o bezbednosti saobraćaja. Primera radi, uvedena je zona škola gde je ograničenje 30 kilometara na sat, pa samim tim mora postojati znak kako bi vozači bili na vreme obavešteni - kaže Jasmina Jovanović iz Odseka za bezbednost saobraćaja Ministarstva za infrastrukturu.


Znakove na magistralnim putevima, koji povezuju naseljena mesta, u obavezi je da zameni JP „Putevi Srbije“. Koliko takvih znakova postoji može samo da se nagađa jer Srbija nema katastar saobraćajne signalizacije.

- Dobili smo rok od dve godine da zamenimo sve znakove, ali mi ćemo taj posao uraditi za godinu dana. Naravno, sve zavisi od sredstava, jer znakovi nisu jeftini - kažu u „Putevima Srbije“.

S druge strane, posao zamene znakova radiće i lokalne samouprave. Na ulazu u naseljena mesta i gradove Srbije stoje znakovi za ograničenje brzine na 60 kilometara na čas i svi oni će morati da se zamene novim, jer novi Zakon propisuje da je najveća dozvoljena brzina u naselju 50 kilometara na čas. Osim toga, novi Zakon je predvideo uvođenje „pešačke zone“, „zone 30“, „zone škola“ i „zona usporenog saobraćaja“ u naseljima. Primera radi, u Beogradu ima više od 70.000 znakova od kojih će više od polovine biti zamenjeno novim.

Нема коментара:

Постави коментар