четвртак, 27. мај 2010.

Toyota Auris



S redizajniranom „tojotinom aurisu“ upoznali smo se pre dva i po meseca na prvim probnim vožnjama u okolini Barselone, kada je japanski kompakt predstavio svoje sveže, modernije lice. Očekivano, nove usne i grudi su izostale, odnosno sačuvane su za neka druga i bolja vremena, a dizajneri su odradili klasično peglanje bora posle trogodišnjeg bitke na tržištu.
Izostaje osmeh
Približavanje voznim karakteristikama „folksvagen golfa“ ili „ford fokusa“ ipak nije odrađeno do kraja jer je „Tojota“ ostala verna svojoj filozofiji da potrošnja i ekologija ostanu rame uz rame s performansama. Takav odnos poguban je za čistu snagu jer testirani „auris“ sa 1,6-litarskim benzincem na papiru obećava mnogo, ali ostaje osećaj da na putu iz „ergele pod haubom“ ne oslobađa svih 132 konja. Razlog je tehnološki savršeni sistem „tojota optimal drajv“, koji uspeva da kombinaciju performansi, potrošnje i emisije štetnih gasova drži u savršenoj ravnoteži. Balans međutim neće odgovarati vozačima koji žele da s vremena na vreme pritisnu papučicu gasa do poda. Umesto eksplozije, vozač kao odgovor dobija doziranu snagu za ekonomičnu, sigurnu, prijatnu i komfornu vožnju. Maksimalni obrtni momenat od 160 Nm ipak je daleko od rezultata „golfa 1.4 TSI“, koji oslobađa 122 KS i 200 Nm.
Tojota auris 1.6
DIMENZIJE
Dužina 4.245 mm
Širina 1.760 mm
Visina 1.515 mm
Međuos. razmak 2.600 mm
Prtljažnik 350 l
Težina 1.245 kg
MOTOR
Zapremina 1.598 kubika
Snaga 132 KS
Obrtni momenat 160 Nm
PERFORMANSE
Ubrzanje 10,2 sekunde
Maks. brzina 195 km/h
Potrošnja 9,2 litara
Cena 18.800 evra



Tišina u kabini
Bez obzira, redizajnirani „auris“ je zabavniji od originala predstavljenog 2007. godine. Upravljač je direktniji i brže odgovara na sve zahteve vozača pod čijom se desnom rukom nalazi precizni šestostepeni ručni menjač. Promene brzina su tečne, bez ikakvog napora. Veliki napredak učinjen je i po pitanju izolacije u kabinskom prostoru, gde vozač i putnici mogu da uživaju u potpunoj tišini do na srpskom autoputu maksimalnih dozvoljenih 120 kilometara na sat. „Auris“ je nečujan, a dorađeno oslanjanje dozvoljava vozaču da, bez gubitka na komforu i sigurnosti, napada rupe i neravnine na putu. Vrlina „Tojotinog“ hedžbeka je pristupačnost s kojom dočekuje vozača. Već nakon



nekoliko kilometara za volanom osećate se kao da je „auris“ vaš mesecima i mesecima. Bilo kakvo privikavanje je apsolutno nepotrebno. Zato je „auris“ i dalje pravi kruzer koji 99,9 odsto zadovoljava sve potrebe srpske porodice spremne da izdvoji 16.500 evra za „auris 1.6“ sa petoro vrata i paketom opreme „luna“, koji podrazumeva automatsku dvozonsku klimu, sedam vazdušnih jastuka i CD/mp3 uređaj.





„Tera“ ima sve neophodno
Osnovni paket opreme „tera“, između ostalog, obuhvata ručnu klimu, CD/mp3 uređaj, vazdušne jastuke za vozača i suvozača sa dvostrukim delovanjem, bočne vazdušne jastuke, ABS, disk kočnice napred i nazad, kožni upravljač i komande na volanu, bord kompjuter, čelične felne, pneumatike 195/65 R15…

Cena 13.990 evra
Svakako bi trebalo pohvaliti i vrlo dobar kvalitet plastike u kabini, pregledne instrumente, sportski obruč upravljača i odluku da se futuristička, ali i nefunkcionalna ručica parking kočnice zameni klasičnom. „Auris“ na srpskom tržištu startuje od 13.990 evra za petovratnu verziju sa 1,33-litarskim benzinskim agregatom i 99 KS koji se odlikuje prosečnom potrošnjom od samo šest litara na 100 pređenih kilometara. Naravno, u našim uslovima sa gorivom sumnjivog kvaliteta potrošnja realno raste za najmanje još 20 odsto.


Traženiji dizeli

Zato se i očekuje da će se najviše kupaca odlučiti za „auris“ sa 1,4-litarskim D-4D dizel motorom i više nego dovoljnih 90 konja (obrtni momenat 205 Nm), čija je početna cena 16.700 evra. Najviše uzbuđenja pruža dvolitarski D-4D sa 126 konja i 310 Nm. Doplata za metalik boju je 500 evra, dok bi za sistem kontrole stabilnosti (standardno od najvišeg pakete opreme „sol“) trebalo izdvojiti 650 evra.

Izvor Blic

Нема коментара:

Постави коментар