среда, 9. јун 2010.

IBM semafor gasi automobile


Kako bi rešili probleme prolaska automobila kroz crveno svetlo, ali i bespotrebnog trošenja goriva i zagađivanja sredine dok čekaju na zeleno, naučnici iz IBM-a su razvili novo rešenje, koje je trenutno u proceduri za upis prava na patent.

IBM-ovo rešenje se odnosi na sistem semafora koji bi bio u mogućnosti da ugasi motor na automobilu i time dodatno uštedi gorivo, ali i smanjuje zagađenje u velikim naseljenim oblastima.

Ceo IBM sistem se sastoji od mogućnosti pristupa semafora pokretačkoj jedinici automobila, odnosno motoru. Semafor bi mogao samostalno da ugasi motor kada je upaljeno crveno svetlo. Motori će se ponovo upaliti tek kada dođe do promene signala na semaforu.

Dozvola za start motora će se vršiti sekvencijalno po tačno određenom prioritetu i redosledu po kojem automobili stoj ispred semafora. Sistem će koristiti GPS kako bi znao gde se vozila nalaze.

IBM-ov napredni sistem će u potpunosti da onemogući startovanje vozila za vreme trajanja crvenog svetla i time onemogućiti izazivanje nesreće. Postavlja se pitanje, šta će se desititi ukoliko neko u vozilu zahteva hitnu medicinsku pomoć, a sistem isključivši vozilo onemogući raniji odlazak u bolnicu.

Eventualna cena instalacije sistema za sada nije poznata.

Izvor B92

Нема коментара:

Постави коментар