среда, 2. март 2011.

Gorivo u Srbiji skuplje zbog Libije

Svaka politička nestabilnost utiče na povećanje cene proizvoda na svetskim berzama, a trenutna situacija u Libiji doprineće novom poskupljenju goriva i u Srbiji.
"Na svetskim berzama cena nafte je već skočila i samim tim poskupeće i njeni derivati na tržištu. Sigurno je da će to uticati i na cene u Srbiji i očekujem da bi neke kompanije mogle da podignu cene već ove nedelje", ističe Nebojša Atanacković.

Cena će biti povećane u srazmeri sa povećanjem cene sirove nafte, tvrdi Atanacković, i sve će zavisiti od politike svake kompanije ponaosob. Neke će, napominje naš sagovornik, to uraditi brže, druge sporije, ali je sigurno da će trenutna dešavanja u Libiji i na berzama kada je u pitanju nafta svakako uticati i na domaće tržište.

"Cena se slobodno formira na tržištu, ovakve stvari apsolutno uvek utiču pa iako Srbija ne uvozi naftu iz Libije već pre svega iz Rusije i drugih okolnih zemalja, cena različitih tipova nafte će rasti, bez obzira da li se radi o nafti tipa brent ili ural", napominje Atanacković.

Portparol Ministarstva rudarstva i energetike Milan Budimir ističe da svaka politička nestabilnost utiče na promenu cena na berzama pogotovo u situaciji u kojoj dolazi do nestabilnosti u zemlji koja je jedan od najvećih izvoznika. "Na otvorenom tržištu kakvo je naše cene su plod trenutne situacije i Ministarstvo tu ne može mnogo da utiče", kaže Budimir.

Kako je nafta berzanska roba, a Srbija uvozno zavisna, napominje on, sasvim je realno očekivati da će doći do promene cena i kod nas. Ono što država u takvoj situaciji može da učini jeste, ističe Budimir, da pokuša kroz smanjenje akciza ili možda PDV-a nešto da ublaži. „Naravno, uvek treba voditi računa da je ovo jedan od načina, odnosno osnovnih sredstava za punjenje budžeta“, kaže Budimir.

Politička dešavanja u Libiji i svakodnevni protesti protiv vladara te zemlje Moamera Gadafija doprinela su rastu cena nafte na svetskim berzama, a one su najveće u poslednje dve godine, pišu svetski mediji. Cena barela na Njujorškoj berzi dostigla je svoj maksimum još od oktobra 2008. i početka svetske ekonomske krize.

Nakon sukoba u Libiji, cena nafte je na berzama skočila mnogo brže i više nego što je to bio slučaj sa prethodnim pobunama u Tunisu, Egiptu i Bahreinu, tvrde stručnjaci, a razlog tome je što je Libija najveća afrička i deveta svetska izvoznica nafte, s dnevnim izvozom od 1,4 miliona barela dok Tunis i druge zemlje, u kojima su protesti, nisu važni igrači u ovom biznisu.

Izvor -B92.net

Нема коментара:

Постави коментар