среда, 2. март 2011.

Sumnjivi uređaji za gas i dalje na tržištu


Prema računici Auto-gas asocijacije Srbije, skoro 400.000 ili petina vozila u zemlji ima ugrađen plin. Po novom Zakonu o bezbednosti u saobraćaju, svaki vlasnik vozila sa plinskim sistemom mora imati atest koji se izdaje na Mašinskom fakultetu. Međutim, u ovoj asocijaciji upozoravaju da atest ne mora biti garancija da je plinski uređaj u potpunosti ispravan i zato savetuju vlasnicima vozila da auto-gas ugrađuju samo u ovlašćenim servisima italijanskih proizvođača.


Ugradnja plina od 230 do 1.130 evra
U odnosu na 2003. godinu, kada je ugradnja plinskog sistema u Srbiji uzela maha, danas je sve više vlasnika vozila sa evro 3, evro 4 i evro 5 motorima. Takvim motorima odgovaraju noviji, elektronski, takozvani sekvent uređaji za plin koji se ne mogu proizvesti baš u svakoj majstorskoj radionici. Broj majstora koji su praktično na svoju ruku ugrađivali plin u vozila znatno se smanjio i sa novim zakonom odnosno obaveznim atestiranjem ovih uređaja. Međutim, na tržištu se i dalje nalaze uređaji za gas sumnjivog kvaliteta čija ugradnja košta između 300 i 350 evra.

- Pojavili su se plinski sistemi koji su praktično sklopljeni od delova različitih proizvođača. Tako, na primer, jedan uređaj ima kompjuterski sistem iz Poljske, turske dizne i italijanski isparivač u kojem tečni gas isparava. Pošto se na atestu gleda rezervoar, boca i isparivač, vlasnik vozila na osnovu toga dobija sertifikat da ima italijanski proizvod. U stvari radi se o tehnološkom frankenštajnu - kaže Goran Nedeljković, generalni sekretar Auto-gas asocijacije Srbije, i dodaje da se atestom samo potvrđuje da je uređaj na pravilan način povezan.

Problem kod ovako neoriginalno sklopljenih sistema za plin može predstavljati pre svega kompjuterski deo koji određuje način funkcionisanja čitavog uređaja.

U Auto-gas asocijaciji Srbije zbog toga savetuju vozačima da plinske sisteme ugrađuju samo kod ovlašćenih servisera koji posluju sa svetki priznatim proizvođačima ovih uređaja kao što su „Tomaseto“, „Tartarini“, „Landi“ ili „Lovato“.

- Kod takvih servisera kupci uređaja za plin dobijaju sertifikat za kompletan proizvod i sve njegove delove. Garancija traje minimum dve godine ili je ograničena kilometražom od najčešće 100.000 kilometara. Nakon isteka garantnog roka vlasnik vozila mora ponovo doći u servis kako bi se prekontrolisalo stanje filtera i creva za vodu i gas, zatim pritisak u boci ili povezanost uređaja sa šasijom - objašnjava Goran i dodaje da neki proizvođači, kao na primer „Fijat“, fabrički ugrađuju sistem za plin u vozilo dok još nije prešlo nijedan kilometar.

Cena ugradnje plinskog sistema zavisi pre svega od vrste vozila, tipa karburatora odnosno broja cilindra. Tako ugradnja plina u vozila sa jednogrlim ili dvogrlim karburatorom košta između 230 i 250 evra u ovlašćenim servisima, dok vlasnici vozila sa četiri, šest ili osam cilindara za vožnju na plin moraju da izdvoje između 500 i 1.130 evra.

blic.rs

Нема коментара:

Постави коментар