недеља, 13. фебруар 2011.

Seat Ibiza ST Estate 1,4 MPI Style

Najnoviji model u nizu u gami Seata je Ibiza ST, odnosno karavan verzija. Njen zadatak je da zameni Cordobu koja je osvajala kupce, između ostalog, i zbog velikog prtljažnika.

Piše: Aleksandar Bursać, Izvor: Auto magazin

Niža klasa automobila je specifična po tome što modeli uglavnom imaju hečbek oblik karoserije. Sedani su retki, kao i karavani. Oni koji žele veći prtljažnik i generalno više prostora, uglavnom kupuju veće automobile.

Međutim, kupci se vrlo često iz praktičnih razloga opredeljuju upravo za automobil B segmenta sa većim prtljažnikom zbog odličnog odnosa kompaktnih spoljašnjih dimenzija i velike upotrebljivosti prostrane kabine. Tu nastaje problem i dilema proizvođača na koji način postići veliki "gepek".
Zapremina prtljažnika: 430 l
Zapremina prtljažnika: 430 l
Svega nekolicina evropskih malih automobila je imala sedan verziju, koje su se prodavale i još uvek se prodaju uglavnom na nerazvijenim tržištima.

Seat je obustavio proizvodnju Cordobe, a umesto nje je ponudio Ibizu u karavan verziji. "Junak" cele priče je prtljažnik sa čak 430 litara zapremine, što je čak na nivou nekih automobila D segmenta. U svakom slučaju, dosta je veći nego u prosečnom hečbeku C segmenta i tek je nešto manji nego u karavanima te klase. Inače, ispod poda prtljažnika se krije rezervni točak punih dimenzija sa dodatnim slobodnim prostorom.
Potrošnja (grad/otvoreno/kombinovano): 8,0/4,7/5,9 l/100 km
Potrošnja (grad/otvoreno/kombinovano): 8,0/4,7/5,9 l/100 km
Na mestu vozača se sedi prijatno zavaljeno sa ispruženim nogama. Volan može poprilično da se izvuče po dubini tako da odgovara čak i onima koji vole da pomere naslon sedišta unazad. Za visoke vozače takav poluležeći položaj je i najudobniji jer je i najniža pozicija prednjih sedišta ustvari vrlo visoka.
Od prostora na zadnjoj klupi ne treba očekivati previše. Mogu da sede dve odrasle osobe i to ne previše visoke, a na dužim putovanjima može da zamori relativno uspravan naslon. Ipak, za porodice sa malom decom, ovo je vrlo racionalna kombinacija.
Maksimalna brzina: 177 km/h
Maksimalna brzina: 177 km/h
Čak i u vožnji, Ibiza ST se ponaša kao da pripada višoj klasi. Pri velikim brzinama nema buke vazduha, ali ni šuma pneumatika.

Uz dobru zvučnu izolaciju kabine idealno se uklopilo i fabričko ozvučenje natprosečnog kvaliteta. Paket koji sadrži ESP, elektronsku raspodelu kočne sile, senzor pritiska u pneumaticima i asistenciju za pomoć pri kretanju uzbrdo košta oko 400 evra. Komande ozvučenja sa leve strane, inače tradicionalno dobro profilisanog volana, standard su u ovom nivou opreme.
Ibiza najnovije generacije ima vrlo mekano podešeno ogibljenje, pa je taj slučaj i sa ST verzijom. Udobnost je na iznenađujuće visokom nivou, kao i stabilnost pri velikim putnim brzinama, s obzirom na to da auto ima relativno malu masu.
Snaga: 63 kW (85 KS) pri 5000 o/min
Snaga: 63 kW (85 KS) pri 5000 o/min
Još jedno iznenađenje potiče od motora. Stari benzinac zapremine 1,4 litra sa 85 "konja" je pretrpeo određene izmene na sistemu ubrizgavanja goriva kako bi ispunio Euro 5 norme o emisiji izduvnih gasova. Zahvaljujući tome, potrošnja je bitno smanjena, tako da nam se desilo da auto po Beogradu troši manje čak i od fabrički deklarisanih podataka.

Potrošnju od svega 7,0 l/100 km, pa čak i manje, uopšte nije teško dostići i to bez ustručavanja u pogledu ubrzanja. Čak i po najvećoj gužvi u centru ne prelazi preko 8,0 l/100 km. Zanimljivo je da se motor zapremine 1,4 l vrlo lako bori sa ukupnom masom od 1130 kilograma, iako na papiru snaga ne izgleda spektakularno.
Uz visok nivo kvaliteta materijala u unutrašnjosti i završne obrade, sa obiljem prostora u kabini i prtljažniku, Seat Ibiza ST je vrlo zanimljiva opcija za porodične ljude koji auto uglavnom voze po gradu, a često odlaze na kraća i duža putovanja.

Model koji vam predstavljamo je trenutno na akciji i sa popustom košta 12.299 evra sa PDV-om.

Više o paketima opreme i cenama saznajte ovde
Ubrzanje 0-100 km/h: 12,4 s
Ubrzanje 0-100 km/h: 12,4 s
Konkurent C segmentu 

Zašto bi neko kupio karavan B segmenta? Praktično, upotrebljiviji je od klasičnog hečbeka niže srednje klase, odnosno C segmenta zbog prostrane kabine i velikog prtljažnika. Lakše se parkira i generalno je jednostavniji za manevrisanje. Iako nismo osetili realnu potrebu za parking senzorima, auto sa testa ih je imao kao deo dodatne opreme.
Seat Ibiza ST Estate 1,4 MPI Style
Zapremina1390 ccm
Snaga63 kW (85 KS) pri 5000 o/min
Obrtni moment132 Nm pri 3800 o/min
Menjačmanuelni, 5 stepeni
Dimenzije (dužina/širina/visina)4227/1693/1445 mm
Međuosovinsko rastojanje2469 mm
Zapremina prtljažnika430 l
Zapremina rezervoara45 l
Masa1130 kg
Maksimalna brzina177 km/h
Ubrzanje 0-100 km/h12,4 s
Potrošnja (grad/otvoreno/kombinovano)8,0/4,7/5,9 l/100 km
Emisija CO2139 g/km (Euro 5)
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4227/1693/1445 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4227/1693/1445 mm
Oprema
ABSstandard
Prednji i bočni vazdušni jastucistandard
El. podizači prozora napred i pozadistandard
El. podesivi retrovizori sa grejanjemstandard
El. preklopivi retrovizoristandard
Zadnji senzori za parkiranjeopcija
Senzor za kišuopcija
Radio CD MP3 sa AUX utičnicomstandard
Manuelni klima uređajstandard
Tempomatstandard
Putni računarstandard
Prednja sedišta podesiva po visinistandard
Kožni volan i ručica menjačastandard
Aluminijumske felneopcija
Krovni nosačistandard
ESP sa hil holderomopcija

Preuzeto b92.net

Нема коментара:

Постави коментар