недеља, 13. фебруар 2011.

Dobar radio za automobil 100 evra


Pre kupovine audio opreme za svog ljubimca, vozač treba da misli o svojim potrebama i da razgraniči nekoliko stvari. Da li voli da sluša glasnu muziku tokom vožnje, da li mu je važan kvalitet zvuka, da li radio mora da ima ulaz za CD i USB port, da li je neophodan daljinski upravljač, da li želi bluetooth vezu sa uređajem kako bi povezao svoj mobilni telefon sa radiom...

















Za jedan polovan fabrički radio u proseku je potrebno izdvojiti od 1.500 do 3.500 dinara u zavisnosti od modela i automobila. Većina fabričkih kasetofona za automobile koji su stari sedam i više godina u sebi ne poseduju CD plejer, USB ulaze, bluetooth vezu...

Takođe, veoma je teško pronaći nov fabrički kasetofon. Zato, ako ste ljubitelj fabričkih kasetofona, onda oglase u ruke. Kod njih se često javlja i problem sa dekodiranjem. Pri promeni akumulatora, kada se skinu sa napajanja, oni se automatski “zaključaju”, pa je neophodno ponovno unošenje radio-koda.

Za to treba pripremiti od 800 do 1.500 dinara, otići kod majstora koji se bavi dekodiranjem i posao će biti završen za najviše desetak minuta. Postoje veb stranice i forumi na kojima je moguće dobiti odgovor od administratora na pitanje “koji je moj kod za auto radio”.

Takođe, postupak unošenja koda može biti veoma komplikovan, a najveća opasnost je ograničeni broj pokušaja i promašaja prilikom dekodiranja. Zato ukoliko nije sto odsto siguran, vozač ne bi trebalo sam da dekodira svoj auto-radio.

Ako su kasetaši bili u modi krajem osamdesetih i u devedesetim godinama, sada su to auto-uređaji koji u sebi imaju sva svojstva jednog dobrog kompjutera. Čitaju CD, imaju USB port, neki čak imaju i veliki ekran na kome je moguće gledati filmove u DVD i DVX formatu (multimedijalni uređaj koji nije ispod 150 evra).

Za jedan prosečan auto-radio sa osnovnim karakteristikama, bez velikog ekrana, sa displejom u obliku pločice, potrebno je izdvojiti barem 6.000 dinara, ukoliko se kupuje u prodavnici i ukoliko je reč o poznatom proizvođaču.

Takav uređaj može da čita CD u MP3 i MP4 formatu, ima USB ulaz, ima mogućnost da memoriše oko 20 radio-stanica. Kod kupovine najpre proveriti kakve zvučnike ima automobil da bi se kupio kasetofon koji odgovara naponu koji zvučnici mogu da podnesu. U oglasima ima i polovnih modela koji su upola jeftiniji, ali je to opet mač sa dve oštrice, posebno za vozače koji se ne razumeju u auto-tehniku.

 Audo radio (Polovan/Nov)
PolovniNovi
  1. CD MP3 Pioneer - 4.500 1. Pioneer auto-radio od 7.600 do 25.000
  2. CD radio Kenwood 2.500 2. Kenwood auto-radio od 6.000 do 22.000
3. CD radio JVC 5.500 (sa zvučnicima)3. JVC auto-radio od 7.200 do 30.000
NAPOMENA: Cene su u dinarima. Cena fabričkih kasetofona je po oglasima trenutno od 1.500 do 4.000 dinara. Dobri multimedijalni uređaji koštaju od 30.000 evra pa naviše (MP3, DVD, DVX, navigacija, SD kartice, bluetooth)


Preuzeto blic.rs

Нема коментара:

Постави коментар